15:36 Вагітність і вітаміни | |
Втім, зараз модно приймати сильні дози вітамінів (іноді такі концентровані вітаміни називають «мегавітамінов»), що може становити небезпеку для здоров'я. Ніколи не приймайте великі дози вітамінів, не розібравшись в їх побічні ефекти і попередньо не проконсультувавшись у лікаря. Вагітність - час бути обережною Вагітність - особливий час в житті жінки, коли, з одного боку, споживання необхідних організму вітамінів важливо, як ніколи, а з іншого боку, це пов'язано з певним ризиком для здоров'я. Особливе занепокоєння викликає ймовірність того, що надлишок вітамінів (які, в принципі, ніщо інше, як прості хімічні сполуки) може нашкодити дитині в утробі. Найбільше занепокоєння в цьому відношенні викликає вітамін A . Вроджені вади у дитини пов'язують саме з зайвим споживанням вітаміну А. В період вагітності слід уникати добавок вітаміну А , а також продуктів, що містять велику кількість вітаміну А, наприклад, печінки. Деякі косметичні засоби також містять вітамін А або подібні хімічні сполуки, відомі як ретинол або ретиноїди. Незважаючи на те, що ці речовини зазвичай містяться в кремах, які наносяться на поверхню шкіри, вітамін А може через шкіру проникнути в кров, а це створює загрозу для здоров'я зростаючого плоду. Тому в період вагітності не рекомендується кремами користуватися з вмістом вітаміну А. Вагітним жінкам не слід приймати ніяких ліків, харчових добавок і користуватися іншими засобами і процедурами, попередньо не проконсультувавшись з лікарем. Вітаміни для вагітних Організм вагітної жінки особливо потребує отримання всіх необхідних вітамінів і мінералів - це важливо як для здоров'я самої жінки, таки для росту дитини. Краще джерело вітамінів і мінералів - продукти харчування, тому в цей час потрібно докласти всіх зусиль, щоб збагатити раціон корисними продуктами, навіть якщо вони вам не завжди приємні. Особливо корисні такі продукти: - Джерела заліза: зелені листові овочі, пісне чорне м'ясо, сухофрукти, горіхи - Джерела кальцію: молочні продукти, риба (особливо сардини), горіхи, зелені овочі - Джерела вітаміну C: цитрусові, брокколі, чорна смородина, картопля - Джерела вітаміну D: сонячне світло, маргарин, жирна риба Якщо вас турбує дієта і ви хочете продовжувати приймати харчові добавки і в період вагітності, проконсультуйтеся у лікаря. Значення фолієвої кислоти Одна харчова добавка, яку не тільки можна, а й треба приймати вагітним жінкам, не побоюючись наслідків, - фолієва кислота. Цей вітамін слід приймати з самого початку вагітності до 12 тижня. Він допомагає запобігти розщеплення хребта і пов'язані з ним проблеми. Зрозуміло, харчування не може забезпечити достатню кількість фолієвої кислоти, тому потрібно купувати харчові добавки цього вітаміну в аптеці. | |
|
Всего комментариев: 0 | |